Groep 8

Leuk dat je hier rondkijkt! Hier een paar vragen en antwoorden over onze school.

Is het Dalton iets voor mij?

Ontdek het met onze kwis! Wat is Daltononderwijs?


Op een Daltonschool werk je veel zelfstandig, leer je samen te werken, te plannen en eigen keuzes te maken. Je docenten en je mentor helpen je hierbij.

Waarom is het Dalton anders ?

Als je op een Daltonschool zit leer je dezelfde soort vakken en maak je net als iedereen toetsen en werkstukken. Ook zit je gewoon in een klas. Toch is de sfeer bijzonder:

 • Op het Dalton kun je jezelf zijn
  Je scoort bij ons niet door je stoerder voor te doen dan je bent, onaardig te doen of door dure spullen te showen - maar door jezelf te zijn. We zijn allemaal anders en dat is juist leuk en normaal. Leerlingen en leraren groeten elkaar op de gangen. Je ontmoet oudere leerlingen in de Daltonuren. Je mag je leraren met hun voornaam aanspreken als je dat wilt. Ook mag je ze een mailtje sturen. Of in een Daltonuur een andere leraar opzoeken die het jou weer eens anders kan uitleggen. 
 • We vertrouwen je
  We staan niet klaar met "zie je nou wel" als iets even niet lukt, maar zullen je telkens weer vragen om over je aanpak na te denken. Zodat je steeds beter weet wat voor jou goed werkt. 
  Hoe zelfstandiger je bent, hoe meer vrijheid je krijgt.
 • We denken dat je veel zelf kunt
  We gaan niet kinderachtig met je om maar laten je ook niet "zwemmen". Je mag met eigen voorstellen en plannetjes komen. Als je iets al begrijpt bijvoorbeeld, of als je iets op een andere manier wilt doen. 
 • We leren je ook samen te werken
  Alle volwassenen werken samen op hun werk. Waarom zou je daar op school niet alvast mee beginnen? Je leert om elkaar te helpen, om elkaars talenten te gebruiken. Ook leer je voor jezelf op te komen en kritisch te zijn op jezelf en anderen.
 • Brugklas: Nog even tijd om te ontdekken wat je kunt en wilt
  Elke brugklas bestaat uit leerlingen van vbmo-t, havo, vwo en gymnasium-niveau. Na dat jaar ga je ofwel verder op het vmbo-t, in een havo/vwo klas of op het gymnasium. In de derde klas is er geen combinatieklas havo/vwo meer, dan zit je in 3-havo of 3-vwo.

Wat zijn Daltonuren?

Elke dag is het 3e lesuur langer dan normaal. In plaats van 45 minuten duurt het 60 minuten. Dat is het Daltonuur. Jij bepaalt voor dat uur van te voren bij welke docent, bij welk vak je dat Daltonuur gaat werken. Er is dan geen klassikale les: je werkt zelfstandig of samen met anderen aan je schoolwerk. Bijvoorbeeld aan opdrachten voor een vak, of je stelt daar vragen aan je docent, of je werkt samen met een klasgenoot of zelfs iemand uit een andere klas.

Wat zijn leerlingmentoren?

Elke brugklas heeft een mentor (de docent die jou persoonlijk begeleidt) en twee leerlingmentoren. Dat zijn oudere leerlingen die jou helpen wegwijs te worden in de school en helpen om op een Daltonmanier te leren werken. Ze zijn er bij in de mentoruren en zorgen ervoor dat je je snel op je gemak voelt op je nieuwe school.

Moet je al heel zelfstandig zijn voor het Dalton?

Dat helpt natuurlijk wel, maar nog belangrijker is of jij zelfstandig wilt worden. Heb jij doorzettingsvermogen? Dat is wel belangrijk. Op het Dalton leren we je je zaakjes zelf te regelen waar het kan. Dat dat niet altijd meteen perfect lukt vinden we normaal. We laten je niet "zwemmen".

Ik heb niet op een Daltonbasisschool gezeten. Is dat een probleem?

Nee hoor. Als jij zelfstandig dingen doen en leren plannen en samenwerken fijn vindt kun je dat bij ons prima (verder) leren. Je zult je door het introductieproject, je eigen klas, je mentor (leraar die er speciaal voor jouw klas is) en je leerlingmentoren (dat zijn oudere leerlingen die bij je klas horen en je wegwijs maken) snel thuis voelen.

Hoe wordt er les gegeven?

Je hebt op allerlei manieren les: klassikaal (bijvoorbeeld met uitleg), zelfstandig werken en regelmatig heb je ook opdrachten waarbij je samenwerkt.

Doe je alles in groepjes?

Nee. In de eerste leerjaren werk je in teams van 3-4 leerlingen, die door je mentor worden ingedeeld. Elke periode wisselt je team. Je werkt dus wel in je team maar je bent niet alleen maar bezig met groepswerk. 

Heb je veel huiswerk?

Niet meer of minder dan op een andere school. We spreken op het Dalton niet speciaal over "huiswerk", maar noemen dat "schoolwerk". Tijdens de Daltonuren en vaak ook in de lessen kun je hier al aan werken, dan heb je thuis minder te doen.

Wat is de Daltonagenda?

Eigenlijk ben je als leerling een soort "manager". Je hebt allerlei klussen te doen: leren voor toetsen, opdrachten maken en nakijken, werkstukken schrijven en presentaties voorbereiden. Dat kan snel onoverzichtelijk worden. Met de Daltonagenda leer je om het werk te verdelen en het overzicht te houden.

Kan ik ook extra dingen doen die ik leuk vind?

Ja, er is heel veel te doen op het Dalton. Dat noemen we daltonextra activiteiten. Je zult je niet snel vervelen op het Dalton!
 Er is te veel om hier allemaal te noemen, dus een paar voorbeelden maar:

 • Gek op sport? Je kunt in het Daltonuur (elke dag) extra sporten. Ook kun je sport als examenvak kiezen. Er zijn wedstrijden tegen andere scholen waarin je voor de eer van het Dalton kunt strijden. Ben je er erg goed in? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor topsportbegeleiding
 • Hou je van een uitdaging? Volg dan eens een Masterclass. Op een vast uur in de week houd jij je bezig met verrassende dingen.
 • Muzikaal? Drie keer per jaar kun je optreden tijdens de Open Podia: klassiek, unplugged of pop. Ook kun je muziek als examenvak kiezen.
 • Talen zijn echt iets voor jou? Haal extra diploma's voor Engels of Frans.
 • Krijg je graag gelijk? Vind je spreken in het openbaar leuk? Doe mee met het succesvolle debatteam van het Dalton en strijd tegen andere teams en scholen. 
 • Creatief? Kies tekenen als examenvak
 • Acteren? Vind je toneel spelen leuk of wil je het leren? Kijk dan eens naar Theatergroep De Vijfde Vleugel. Ze bieden lessen aan en je kunt meedoen met de eigen musical-productie
 • Technisch of wiskundig? Doe mee aan de landelijke Kangoeroe wiskunde wedstrijd of kies een pittige wiskunde in je pakket!

Zo'n grote school - is dat wel fijn?

In het begin zie je daar misschien een beetje tegenop. Natuurlijk zijn er veel kinderen op onze school, meer dan 1.200! Maar die zie je alleen in de pauzes. Je klas en je klasgenoten, samen met je mentor en je mentorleerlingen zijn jouw "thuis" op school. Je zult je snel thuis voelen.