Iris wint landelijke debat finale!

In de tv- finale van Op Weg naar het Lagerhuis, de landelijke debatwedstrijd, die dit jaar in het teken stond van 75 jaar vrijheid, heeft Iris uit 6V beslag weten te leggen op de eerste plaats. Nu de teamwedstrijden in verband met de coronacrisis geen doorgang konden vinden, waren de tien beste jonge debaters van Nederland geselecteerd voor een wedstrijd op individuele basis.

De finale vond plaats in de tv studio van BNN / VARA en was op Bevrijdingsdag te zien op NPO2. De debaters zaten keurig op anderhalve meter van elkaar in een verder lege studio. Na twee goede debatten over de vraag of jongeren extra worden getroffen door de huidige crisis en of de waarde van Bevrijdingsdag niet verloren gaat in een zee van alcohol en feestgedruis, mochten de jonge debaters het in het derde debat opnemen tegen de coryfee Maarten van Rossem.

Helaas werd dit het meest rommelige debat van de drie, waarbij een aantal kandidaten sneuvelde in de strijd tegen hun tegenstander met twee generaties meer ervaring. Maarten van Rossem was er niet van te overtuigen dat de huidige crisis kansen biedt op een betere wereld.

Hierna was het woord aan de jury, die dit jaar bestond uit Nadia Moussaid, Splinter Chabot en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet. Zij haalden uit de 10 debaters Iris en Anna uit Badhoevedorp als besten naar voren, waarbij Iris uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen en de beker voor de beste debater van 2020 mee naar Voorburg mocht nemen.