"Thema avond motivatie groot succes"

[Dit is een ingezonden bericht van de ouderraad]

THEMA-AVOND MOTIVATIE GROOT SUCCES!
 
Woensdag 10 oktober, was het weer zover: de jaarlijkse thema-avond, georganiseerd door de Ouderraad van Dalton Voorburg. Dit jaar stond het thema 'Motivatie' op de agenda. Een onderwerp dat leeft: de avond trok bijna 250 bezoekers. Een all-time-high! 

Een bevlogen inkijkje in de theorie

James Smith, inspirerend trainer en adviseur bij Youngworks, nam de luisteraar in vlot tempo mee in de theorie over motivatie. Er is veel onderzoek gedaan over dit thema, o.a. door Edward Deci en Richard Ryan. Inzichten van deze en andere onderzoekers staan op toegankelijke wijze beschreven in het boek 'Motivatie Binnenstebuiten'. Dit boek is een mooi naslagwerk over dit onderwerp van de twee grondleggers van Youngworks en vormt tevens de basis van het verhaal van James.

Geen pilletjes, wel handvatten


Jammer genoeg is motivatie niet in pilvorm verkrijgbaar. Maar gelukkig heeft James goed nieuws: iedereen is in beweging te krijgen. Ook pubers. Mits je de juiste snaar raakt. Grofweg zijn er 3 motivatie-stijlen te onderscheiden. James laat het publiek een korte leuke test doen, waardoor ook ouders en docenten meer inzicht krijgen in hun eigen primaire stijl:

- Geel (Competentie): wil verder komen, steeds een stapje beter. Kernbegrippen: leren-leren, reflecteren, structuur, doelen, groeipad
- Rood (Autonomie): wil ruimte ervaren, zelf mogen kiezen. Kernbegrippen: eigen verantwoordelijkheid, inspraak, keuzevrijheid
- Blauw (Verbondenheid): wil verbondenheid, gezien worden. Kernbegrippen: relaties (met docent, onderling, hoger doel), het waarom

Stoer leerlingen-panel voor de praktijk


Theorie is leuk, maar strookt de theorie wel met de werkelijkheid? Daarvoor was het leerlingen-panel. Een groep van 6 stoere leerlingen uit diverse klassen had zich hiervoor opgegeven Lara (3H)
Janneke (4H) Ariëlle (Brugklas), Ysrsa (2gha), Milan (2G), Indy (2VM). Na ieder onderwerp dat James aansneed, deelden zij op ontwapenende wijze hun persoonlijke meningen en ervaringen. Daardoor werd het een hele boeiende en interactieve avond.

Borrel en zeer hoge beoordeling


Na het invullen van het evaluatieformulier (score: 9 én meerdere leuke suggesties voor komend jaar!), was het hoog tijd voor de borrel. Ditmaal niet in de lerarenkamer, maar in de recent verbouwde kantine beneden. Op die manier konden ouders meteen de nieuwe loungebank, die mogelijk is gemaakt door de Ouderraad, bewonderen.

Meer weten?

Voor wie een en ander nog eens na wil lezen, hebben we alle informatie op een rij gezet. U vindt ze via deze link

Handout presentatie (bijlage)
Samenvatting (bijlage)
10 Praktische Inzichten / Tips (bijlage)
Samenvatting evaluatie (bijlage)
Foto's (bijlagen)
Uitnodiging
Tot volgend jaar!

Namens de werkgroep 'Thema-avond 2018' van Ouderraad Dalton Voorburg,

Nathalie van Ommeren
Stephanie der Weduwe-van Daele
Carola Meijer
Pieter Baeten
Media
  • Motivatie_Foto Intro