Ontdek de 3 nieuwe Masterclasses

Masterclass Klassieke cultuur

Voor wie? - Brugklas
Wanneer? - Donderdag 3e uur in Dalton
Inschrijven bij: Kees Koster (KST)

Waarom heet een marathon een marathon? Waar komen onze letters vandaan? Waarom ziet een voetbalstadion eruit als een voetbalstadion? Zo kun je je talloze vragen stellen over de wereld om je heen. De antwoorden op die vragen zijn vaak te vinden in het verleden. Heel vaak kom je dan bij de Grieken en Romeinen terecht. Allerlei Griekse en Romeinse gewoontes en uitvindingen zijn nog steeds terug te vinden in ons dagelijks leven, vaak zonder dat we het zelf beseffen. Vandaar dat leerlingen in heel Europa nog steeds kennis maken mat de taal en de gewoonten van de Grieken en Romeinen.

Bij de bestudering van de klassieke cultuur zal je bijvoorbeeld ontdekken dat in veel gebouwen nog vormen van een Griekse tempel te vinden zijn, dat veel schilders gebruik maken van de verhalen uit de Griekse mythologie en dat veel woorden in het Nederlands afkomstig zijn uit het Grieks of uit het Latijn, de taal van de Romeinen.

Wat gaan we doen?

In deze Masterclass komen de belangrijkste aspecten uit de klassieke cultuur aan de orde. We houden ons bezig met de mythologie en de vraag wat er achter al die verhalen zit, met de geschiedenis en de kunst van de Grieken en Romeinen en hoe dat nog steeds in onze maatschappij terugkomt. Ook besteden we een les aan het Latijn en een les aan het Grieks.

Masterclass Raketwagens 
       
Voor wie? - Klas 2
Wanneer? - Begint op 9 april en duurt tot 28 mei (5 Daltonuren) / maandag 3e uur in Dalton
Inschrijven bij: Carolien de Graaf (GRF)De snelste auto's op aarde zijn niet uitgerust met een zuigermotor (zoals gewone auto's) maar met raketmotoren. Deze raketwagens zijn zo snel dat ze, als ze op het juiste parcours rijden, een snelheid halen van zo'n 500 km per uur!

Wat ga je doen?

Je ontwerpt een wagentje aangedreven door lucht volgens het principe van de raketmotor. Daarvoor onderzoek je eerst hoe de wagen zo snel mogelijk wordt. Daarna bouw je jouw wagen en gaan we aan de beweging van de raketwagen meten. Misschien wil je daarna nog wat aanpassen om de wagen nog sneller te maken. Als meerdere groepjes dat leuk vinden, houden we tijdens de laatste les een wedstrijd.Masterclass Creatief denken

Voor wie? - Klas 3
Wanneer? - woensdag 3e uur in Dalton
Inschrijven bij: Jody van den Berg (JVB)Wat zijn de overeenkomsten tussen een hamster en een horloge?
Hoe kun je door negatief te denken het positieve effect bereiken?
Kun je een verhaal zo schrijven dat als je hem van onder naar boven leest de betekenis ook omkeert?

Tijdens deze masterclass zal je ervaren  dat iedere vraag meerdere oplossingen heeft en dat soms geen enkele oplossing de juiste hoeft te zijn. 

Media
  • rsz_sleutel.jpg