Video: Dalton Den Haag wint debatfestival


Debatteren is niet alleen 'hot' op Dalton Voorburg, maar ook op veel andere Daltonscholen, zoals het Wolfert Dalton, het Dalton Lyceum, Dalton Den Haag en Dalton Alkmaar. Daarom wordt er ieder jaar een toernooi georganiseerd voor Daltonscholen, het Dalton Debat Festival. Dit jaar was Dalton Voorburg gastheer van het...

Dalton Debat Festival 2018

De debatteams van deze scholen streden op donderdag 11 januari tegen elkaar voor de felbegeerde wisselbeker. Omdat de wisselbeker in het bezit was van Dalton Voorburg, mocht onze school dit jaar optreden als gastheer van het toernooi. 
Natuurlijk staan bij debatteren prikkelende stellingen centraal. Dit keer bijvoorbeeld dat we onze privacy moeten opgeven in ruil voor meer veiligheid of dat jongeren door social media een verkeerd beeld van seksualiteit hebben. Om het extra moeilijk te maken krijgt een team pas ter plekke te horen of het de stelling moet verdedigen of juist aanvallen.

Hoe werd er gedebatteerd?

Wedstrijd-debatteren bestaat uit drie onderdelen, een debat van 10 tegen 10 waarbij het hele team een stelling moet verdedigen of aanvallen, een één tegen één debat en een zogenaamd 360 gradendebat, waarbij het zelfde team zowel de stelling moet verdedigen als aanvallen. 

Ook hield uit elk team een lid een zogenaamde V-rede, dat is een toespraak van twee en een halve minuut, waarin het er om gaat een maatschappelijke kwestie aan de orde te stellen die de spreker zeer ter harte gaat.

Jury

Als juryleden waren zowel docenten als oud-leerlingen van de deelnemende scholen in actie. Zij letten op kwaliteit van de argumentatie, teamwork, maar ook op houding, humor en algehele presentatie.

En de winnaar is...

De wisselbokaal ging na vele felle en mooie debatten aan het einde van de dag naar het team van Dalton Den Haag, dat daarmee onze school als titelhouder onttroonde.
Media
  • rsz_20180111_122715.jpg