De brugklas / schooldag

Coachuur

De schooldag begint om 8:15 uur. Elke dag start met een vakles, maar 1x per week komt de coachgroep (12 à 13 leerlingen) bij elkaar met de coach. Samen met de coach bespreek je het laatste nieuws van de afgelopen week. Soms zijn er mededelingen die voor leerlingen belangrijk zijn.
- Je werkt aan de planning in de Daltonagenda;
- Je gaat met elkaar leren leren, bijv. mindmappen;
- Je onderzoekt hoe je het beste kunt leren;
- En je spreekt met elkaar over hoe we het op school willen hebben.

Vaklessen en daltonuren

Je hebt altijd 4 à 5 vaste lesuren van 45 minuten per dag: deze volg je altijd samen met jouw klas. In deze vaste lesuren krijg je per vak uitleg over wat je moet leren en hoe je dat het beste kan doen. De docent geeft instructie, bespreekt toetsen en helpt leerlingen bij moeilijke onderdelen en vragen.
Vervolgens heb je elke dag een daltonuur van 60 minuten. Tijdens het coachuur de week ervoor heb je je ingeschreven voor een daltonuur voor een bepaald vak of een bepaalde docent. Onder begeleiding van de vakdocent ga je dan zelfstandig werken. Je kunt ook over bepaalde onderwerpen extra uitleg krijgen op jouw niveau, jouw aanpak bespreken of een toets nabespreken.
Je zit in een daltonuur samen met leerlingen uit hetzelfde leerjaar, maar ook uit andere leerjaren. Zo leer je snel andere leerlingen kennen en kun je ook elkaar helpen.
Tijdens de eerste weken heb je daltonuren met alleen jouw klas om zo beetje bij beetje te leren plannen en keuzes te maken.

Daltonzone

Alleen in de brugklas hebben de leerlingen na de pauze het 4e uur of het 5e uur een daltonzone van 45 minuten. Als je geen daltonzone hebt, is er een vast lesuur.
In de daltonzone zit je met 3 à 4 brugklassen door elkaar in verschillende ruimtes en werk je zelfstandig of samen onder begeleiding van brugklasdocenten. We starten de daltonzone altijd met een stiltekwartier om in de werkflow te komen! Daarna kun je samen aan een vak of samenwerkingsopdracht werken, vragen stellen, nakijken, leren, oefenen, etc.
Tijdens de daltonzone kunnen docenten ook extra instructies aanbieden. Deze zie je in de studiewijzers staan. Mocht je een onderwerp lastig vinden of het fijn om die extra instructie te volgen, kun je naar het instructielokaal.

Daltonagenda: wat is het en hoe werkt hij?

Alle leerlingen hebben een Daltonagenda en noteren hierin elke week de leerdoelen en de taken die zij in de studiewijzer hebben staan. De eerste schoolweken leren de coach en de vakdocenten alle leerlingen in stukjes plannen en organiseren. Eerst de toetsen inschrijven, daarna de leerdoelen en taken verdelen en inschrijven. Bij de start van een periode plannen en organiseren we altijd samen!

Coachgesprek

Elke week nodigt de coach een aantal leerlingen uit voor een coachgesprek. Alle leerlingen hebben hiervoor een uur in het rooster staan. Je bespreekt dan samen met je coach hoe het gaat. Heb je het naar je zin op school? Lukt het om al het schoolwerk in te plannen? Welke leerdoelen heb je al behaald?
Als je vragen hebt of iets wil bespreken, is het coachgesprek daar heel handig voor! Maar ook als je geen coachgesprek hebt en je wil toch even iets bespreken, dan kan je elkaar altijd opzoeken.