Theatergroep De Vijfde VleugelOnder deze naam is binnen onze school een grote groep docenten en leerlingen het gehele jaar bezig met alles wat met theater te maken heeft. De Vijfde Vleugel kent twee hoofdactiviteiten, die uiteindelijk resulteren in drie toneelproducties die zowel binnen als buiten school te zien zijn.

De Musical 

Elk jaar wordt een grote musical opgevoerd. Deze wordt helemaal in eigen beheer gemaakt, onder begeleiding van ervaren zangcoaches, choreografen en muzikanten. Voor die musical kan iedereen die graag toneel speelt, danst, zingt, een instrument bespeelt of gewoon graag meehelpt, zich opgeven. Degenen die door de audities komen, gaan de musical instuderen, waarna deze in maart op het eigen podium binnen school drie keer wordt opgevoerd. Bovendien wordt met de musical meegedaan aan musicalwedstrijden buiten school (we hebben er in 2017 zelfs mee in de Koninklijke Schouwburg gestaan). Dus... kun je acteren of zingen of dansen of een instrument bespelen? Dan is dit je kans om, samen met anderen, op het podium te schitteren!

De Theaterwerkplaats

Speciaal voor de leerlingen uit de brugklassen is er de Theaterwerkplaats. Onder begeleiding van Sophie Plekker van Theaterschool Rabarber wordt samen een toneelstuk gemaakt en uitgevoerd. Er wordt vanuit improvisatie begonnen en aan het einde is er een complete voorstelling die zal worden opgevoerd in Theater Ludens in Voorburg/Leidschendam. Voor degenen die het jaar erná verder willen, is er, behalve de Musical, ook de Theaterwerkplaats 2.0. Deze afdeling maakt een voorstelling die speciaal wordt ontwikkeld voor deelname aan het RABS Festival in Den Haag. Bovendien wordt het extra opgevoerd in Theater Ludens, tegelijk met de voorstelling van de andere afdeling van de Theaterwerkplaats. Deze beide afdelingen van de Theaterwerkplaats zijn vooral bedoeld voor voor de leerlingen uit de onderbouw, waarvan er velen zich opgeven voor de Musical maar voor wie daar lang niet altijd plek is. Bovendien is in de Theaterwerkplaats extra ruimte voor improvisatie en het ontwikkelen van een eigen stuk.

Kijk ook op onze Facebook pagina

Geschiedenis De Vijfde Vleugel

Nadat de theateractiviteiten op Dalton enkele jaren een sluimerend bestaan hadden geleid, is in 2010 de theatergroep De Vijfde Vleugel opgericht. Haar openingsvoorstelling was de in eigen beheer geproduceerde voorstelling “Vacuüm”, een bizarre productie waarin zelfs een complete fanfare haar opwachting maakte. De jaren daarná is geëxperimenteerd met .o.a. dansworkshops, toneelschrijfwedstrijden, dramacursussen en cursussen bandvorming.

Tegelijkertijd is elk jaar opnieuw een grote musical geproduceerd. Vanaf 2015 heeft het programma van De Vijfde Vleugel de vorm gekregen zoals dat hierboven is beschreven. Het aantal leerlingen dat elk jaar betrokken is bij de activiteiten van De Vijfde Vleugel schommelt tussen de 80 en de 120.
De Musicals die vanaf 2010 te zien zijn geweest, waren de volgende:

  • 2010: Vacuüm
  • 2011: Wolf
  • 2012: Grease
  • 2013: Adriana's Feest
  • 2014: Corleone; The Godfather
  • 2015: Het Vuur van Alladin
  • 2016: Idols
  • 2017: HAIR
  • 2018: De Circusmachine van Mr. Morgana

Sinds 2015 wordt nauw samengewerkt met Toneelschool Rabarber in de Theaterwerkplaats. Daarnaast wordt meegedaan aan Theaterfestivals als het RABS Festival en het Get on Stage Festival, waar we met onze leerlingen regelmatig in de prijzen vallen.

Schooljaar 2013-2014: Corleone

Schooljaar 2011-2012: Grease